Še preden smo prešli iz klasičnega risanja in modeliranja na 3d print je naš direktor, moj oče, v naše družinsko podjetje poklical predstavnika podjetja, ki prodaja računalniško opremo in vse potrebno za 3d print.

Seveda, kot pravi podjetnik, je gospod direktor sklical sestanek izven delovnega časa. Tako smo se po končanem delu zbrali v jedilnici podjetja. In je gospod začel s predavanjem. Kar sam je postavljal vprašanja in takoj tudi na njih odgovarjal. Začel je z vprašanjem kdaj izbrati 3d print. Še v isti sapi odgovori, da nam 3d print omogoča izdelavo prototipov, modelov in maket, kakor tudi zelo komplicirane oblike in to na zelo enostaven in hiter način.

Pove, da 3d print predstavlja tehnologijo prihodnosti in prej ko bomo začeli bolje bo za nas, da lahko tehnologijo obrnemo sebi v prid. To je trenutno najhitrejša poz od zamišljene ideje do zaključenega izdelka, modela ali prototipa. Prednosti so velike, od možnosti tiska raznolikih in kompleksnih oblik, do izredno velike natančnosti in uporabe različnih materialov. To je tehnologija, ki pri tiskanju eno na drugo nalaga zaporedne plasti materiala, pri čemer nastane 3d objekt.

Da pa pridemo do tega izdelanega 3d objekta, pa ga je seveda potrebno najprej narisati na računalniku, potem pa 3d tiskalnik opravi svoje. Natančnost je zagotovljena. Pa še ena pomembna prednost je, ki je tudi zelo pomembna.

 

Uporaben 3d print za izdelavo maketeTo je njegova cena oziroma cena izdelka. Zato je postal zelo priljubljen, saj je z hitrim razvojem tehnologije postal zelo cenovno ugoden in dostopen. Cena pa je seveda odvisna kakšno tehnologijo uporabimo in kakšne materiale uporabimo za izdelavo modelov. Po koncu predavanja, nam možakar prestavi še izdelavo modela tudi v praksi. V samo nekaj minutah, potem ko je na hitro izrisal tloris našega podjetja na svojem računalniku, je 3d tiskalnik naredil lično maketo našega podjetja iz plastike.

Zelo slikovita in praktična predstavitev, ni kaj.